2023-ig marad a kedvezményes kulcs! (2018-11-07)

A kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek - jelentette be Varga Mihály szerda reggeli közleményében. A pénzügyminiszter közölte, az építőipari szakértők kérésére megfogalmazott módosító javaslatot a héten nyújtják be az Országgyűlésnek a Törvényalkotási Bizottságon keresztül. 

Főszabály szerint a kedvezményes adókulcs jövő év végéig hatályban van, ami azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden - a törvényi feltételeknek megfelelő - új építésű lakóingatlan (300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás) értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) és más szakmai szervezetnek a javaslatai alapján dolgozta ki a Pénzügyminisztérium a részletes szabályokat.
 
Amennyiben az Országgyűlés elfogadja, akkor 2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál is alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018. november elsején már van végleges építési engedély, vagy - a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében - az építését addig bejelentették. A kedvezményes adómérték ebben az esetben is csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-én eladják az új lakást.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a legalacsonyabb mértékű, öt százalékos lakásáfa még öt éven keresztül alkalmazható.
 

Hogy jutottunk idáig?


A kormány eredeti elképzelése szerint az 5%-os kedvezményes lakásáfa-kulcs 2020-tól már nem lett volna érvényes, azonban az elmúlt hetekben már lehetett érzékelni, hogy a kormány is tisztában van a visszaemelkedő lakásáfa következményeivel. Az első lépést az október 19-én benyújtott őszi adócsomagban tette meg a kormány. Ebből kiderült már, hogy 2019. december 31-ét követően is lehet alkalmazni az értékesítésben a kedvezményes kulcsot, ha a jövő év végéig szerkezetkész állapotban van az adott ingatlan.

A szerda reggel bejelentett, őszi adócsomaghoz benyújtani tervezett módosítás hozta el most az újabb fordulatot, ugyanis 2023-ig tolja ki a kedvezményes lakásáfa érvényességi időtartamát, de ehhez egy lényeges feltételt támaszt: idén november 1-jén végleges építési engedéllyel kellett rendelkeznie.

Forrás: portfolio.hu

További híreink:

Gyorskereső

Tipp: Kezdje el gépelni a település nevét

-
millió Ft
-
-
m2
Hirdetések