Nyomtatható napelemek (2017-04-26)

A Science tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a kanadai tudósoknak sikerült egy technológiai akadályt elhárítaniuk, és ezzel új korszakot nyithatnak a napelem hasznosításban. Eljárásuk lényege, hogy a napelemek alapanyagát adó perovszkit-elemeket folyékonnyá teszik, és ezzel létrejön a „napelem-tinta”, amelyet bármely anyagra, így üvegre vagy műanyagra is rá lehet nyomtatni.

A technológia nem igényel semmilyen speciális szerkezetet, azt egy hagyományos tintasugaras nyomtatóval el lehet végezni, ami ma már rengeteg hazai háztartásban is megtalálható. Ezzel a napelemek előállítása olyan egyszerűvé és olcsóvá válhat, mint az újságpapíré.

A perovszkit alapú napelemek egyébként még viszonylag újnak számítanak a napenergia alkalmazásában, de fejlesztésük hihetetlen ütemben zajlik. Nyolc évvel ezelőtt az ilyen típusú napelemek hatásfoka csupán 3,8 százalék volt, ma már 25 százaléknál tartunk, mindeközben a szilícium alapú napelemeknél nem történt érdemi hatásfok növekedés. A Torontói Egyetem új fejlesztésével az árak tovább zuhanhatnak, iparági szakértők szerint a következő évtizedben ez az új típusú napelem veszi át a hagyományos szilícium alapú napelemek helyét.

Forrás: energiainfo.hu

További híreink:

Gyorskereső

Tipp: Kezdje el gépelni a település nevét

-
millió Ft
-
-
m2
Hirdetések