Moha a kertben: Miért baj, és mit tehetsz ellene? (2020-08-08)

Sok kerttulajdonosnak okoz gondot a kertben megjelenő moha. Mostani cikkem éppen ezért íródott, elmondom nektek, miért alakul ki moha a kert egyes részein, kell-e tennünk ellene valamit vagy sem, illetve azt is elmondom, hogyha kell védekeznünk, azt hogyan tehetjük meg!

Hasonlóképpen a különféle gazokhoz, a legtöbb kertész a mohát sem látja szívesen portáján. Nem számít, hogy hányszor sikerül megszabadulni tőle, olyan, mintha valahonnan mindig képes lenne újra visszatérni, és ellepni a kert bizonyos részeit. A moha tartós kiirtásához többre lesz szükség, mint egy alapos felszedegetésre, vagy permetezésre, ami a mohák kiváltó okához kapcsolódik, de ne szaladjunk ennyire előre…

Mi az a moha?

A mohák gyökér nélküli, nem edényes növények, amelyek a világ összes éghajlatán előfordulnak. Legtöbb fajtájuk olyan vékony, sűrűn növő levelekből áll, hogy tapintásuk és megjelenésük is egy puha szőnyegre hasonlít. A mohák gyakran csomókban, vagy szőnyegszerűen növekednek, és általában be is takarják a számukra rendelkezésre álló felületeket. Többnyire olyan helyeken telepszenek meg, amelyeken más növények képtelenek lennének megmaradni, vagy egyáltalán kifejlődni. A moháknak legalább 26 ezer faját ismerjük.

Hol nő a moha?

Habár előfordulhat a fű között is, a mohák leggyakrabban olyan helyeken bukkannak fel a kertben, amelyek nem alkalmasak a fű számára – ilyen esetekben jelenlétük olyan talajproblémákra utal, amelyek megakadályozzák a fű növekedését, és külső beavatkozást igényelnek majd.

Valójában nincs egy konkrét kiváltó oka a mohásodásnak – ezek a növények számos helyzetben kialakulhatnak, például:

·  túl sűrű talajban, ami nem kap elegendő oxigént;
·  túl árnyékos, más növények számára nem elég napos területen;
·  habár a moha gond nélkül eléldegél normális pH értékű talajban, főleg az olyan területeket kedveli, amelyek pH értéke túl magas (5-6) a legtöbb egyéb növény számára;
·  túl nyirkos talajban, akár a rossz vízelvezetés, akár a túl gyakori öntözés vagy esőzések miatt;
·  alacsony tápanyagtartalmú talajban, amely nem kap megfelelő utánpótlást. Most pedig nézzük, mit jelent a moha megjelenése a kertben, a következő oldalon ezt is elmondom, illetve beszélek még arról is, mit kell tennünk, ha mohásodással találkozunk!

Mit jelent, ha mohás a kert?

Ha a kertben mohával találkozol, akkor az valamilyen súlyos talajproblémára (ezekből az előbb soroltunk fel párat) utal, ami külső beavatkozást igényel majd. Azonban ahhoz, hogy hatékonyan tudd orvosolni a fennálló problémát, először is meg kell állapítanod a mohásodás okát. Ez lehet egyszerű vagy nehezebb feladat is. Elképzelhető, hogy van egy mohás hely kertedben vagy udvarodon, ami nagyon árnyékos, és nehezen tűnik el a víz belőle esőzés vagy öntözés után.
Ezt könnyű szemmel is kiszúrni, azonban a túl magas pH értéket már kevésbé. Ha nem tudod megállapítani a problémát, akkor valószínűleg szakértői segítségre lesz szükséged. Mindebből az következik, hogy ha csak simán megpróbálod felszedni a mohát, akkor azzal jó eséllyel csak átmenetileg szabadulsz meg tőlük – a kiváltó probléma továbbra is megmarad. Ezt a problémát kell orvosolnod, ha hosszútávon szeretnéd távol tartani a mohákat kertedből!

Mi a megoldás a mohaproblémákra?

A moha agresszívan terjed és sok fejfájást okozhat, de szerencsére nem lehetetlen megszabadulni tőle. A megfelelő kezeléssel kiirthatod a mohát a portáról, és megakadályozhatod, hogy újra visszatérjen oda. Ehhez meg kell szüntetned azokat a körülményeket, amelyek ideálissá tették kertedet a mohák számára.
A gyepgondozással foglalkozó szakemberek gyakran javasolják a vas(II)-szulfátot javasolják, amellyel gyorsan és hatékonyan lehet megszabadulni a moháktól, biztonságos és olcsó kezelést kínálva ezzel az egyik legnagyobb kerti problémára. A vas(II)-szulfát egy vízben oldódó gomba- és gyomirtó szer, amely segít megváltoztatni a talaj pH értékét, egyrészt elpusztítva a mohákat, másrészt pedig egészséges növekedési körülményeket előteremtve más növények számára.
A vas(II)-szulfát azért olyan népszerű a mohák ellen, mert nem veszélye más növényekre nézve, könnyedén alkalmazható, és nem is kifejezetten drága, így remek megoldást kínál a talaj hosszú távú károsítása nélkül. Persze a pH értéken kívül más olyan jellemzői is lehetnek a talajnak, amelyek miatt megindulhat a mohásodás – például lehet, hogy túl sűrű, nem vezeti el jól a vizet, vagy nem kap elegendő napfényt. Fontos azt is megjegyezni, hogy a mohák rendkívül jól képesek alkalmazkodni a szélsőséges körülményekhez, ezért hacsak nem tökéletese minden tényező (vízelvezetés, napfény, pH érték, stb.), akkor jó eséllyel még egy alapos vas(II)-szulfát kezelést követően is visszatérnek majd.

forrás: agraroldal.hu

További híreink:

Gyorskereső

Tipp: Kezdje el gépelni a település nevét

-
millió Ft
-
-
m2
Hirdetések